castiga bani din like

Share2win.ro

joi, 18 octombrie 2012

Minuni ale lumii antice, descoperite în Scoția

Cu mult inainte ca egiptenii sa inceapa sa ridice vestitele piramide de la Giza, vechii britanici din neolitic au construit un complex misterios de temple la Orkney, Scotia, adevarate minuni ale lumii antice.

Zona monumentelor neolitice este un loc sumbru, misterios, care a facut din Orkney un magnet pentru arheologi, istorici si alti cercetatori, potrivit The Guardian.
Regiunea a fost cercetata, cartografiata si cunoscuta pana la o descoperire recenta, care a atras atentia tuturor. Oamenii de stiinta au trecut pana acum cu vederea o comoara neolitica, practic care eclipseaza toate celelalte monumente gasite la Orkney si in restul Europei.
Descoperirea reprezinta un complex de temple gasite la situl arheologic Ness of Brodgar din Scotia. Dimensiunile si complexitatea monumentelor i-au facut pe arheologi sa foloseasca numai superlative pentru a descrie ceea ce a iesit la iveala.
"Am descoperit un complex de temple neolitice, care este fara precedent in Europa vestica. Timp de decenii am crezut ca este doar un deal.
De fapt, locul este in intregime construit de mana omului, desi zona acopera mai mult de 1,6 hectare", a spus Nick Card, arheolog la Centrul de cercetare Orkney.
Complexul de la Ness are mai mult de o duzina de temple mari. Unele parti ale acestora sunt construite cu mai mult de 5.000 de ani in urma.
Populatia din neolitic a cuprins primii fermieri din teritoriul britanic, care au ajuns la Orkney acum aproximativ 6.000 de ani. Ei au cultivat pamantul, au construit gospodarii si au ridicat un complex urias de cladiri la Ness of Brodgar.
"Aceasta nu a fost o asezare sau un loc unde au trait oamenii. Aici a fost un centru ceremonial, dar credintele religioase ale celor care au construit complexul ramane un mister", a declarat profesorul Colin Richards de la Universitatea din Manchester.
Dimensiunea si complexitatea descoperirii de la Ness este comparabila cu monumentul de la Stonehenge sau cu minunile lumii antice ale Egiptului. Pentru multi arheologi, descoperirea a revolutionat intelegerea structurii vechiului teritoriu britanic.
"Londra poate fi centrul cultural al Marii Britanii de astazi, dar acum 5.000 de ani, Orkney a fost un centru de inovare pentru insulele britanice", a spus Card.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu